Хранене

Здравословно хранене, с което да се подготвите за бременността

Здравословното хранене в много важно, когато правите опити да забременеете, защото Ви осигурява необходимите хранителни вещества за оптимално здраве и подготвя тялото Ви за здравословна бременност.

Препоръчва се типично здравословно хранене с много пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, които съдържат важни за функциите на организма хранителни микроелементи, както и влакнини (фибри), които подпомагат храносмилането. Поддържайте добро съотношение на въглехидрати, белтъчини и мазнини в храната си.

Добри източници на въглехидрати са хлябът, картофите, оризът, макаронените изделия и зърнените храни. По възможност винаги избирайте пълнозърнестите варианти и печете картофите необелени, за да увеличите приема на влакнини. Белтъчини можете да си набавяте от месото, яйцата, рибата и млечните продукти. Бобът, грахът и лещата са добри заместители на месото. За да не наддавате твърде много, се препоръчва да консумирате предимно ненаситени мазнини, като растителни масла.

Колкото по-балансирано е храненето Ви, толкова по-уверена ще бъдете, че приемате достатъчно от всички необходими вещества.

Не забравяйте да пиете много вода.

Ако обаче не сте сигурна дали се храните правилно, можете да се посъветвате с лекар или специалист по хранене.

Какво трябва да избягвате?

Трябва да ограничите приема на захар и да избягвате продукти като шоколад, бисквити, сладкиши, подсладени газирани напитки и т.н. Ограничете консумацията на всички преработени храни, защото са висококалорични и с ниска хранителна стойност.

Избягвайте всякакъв алкохол и ограничете приема на кофеин, който се съдържа не само в кафето, но и в черния и зеления чай, шоколада, някои газирани и енергийни напитки.

Тютюнопушенето също може да навреди на Вас и на бебето и затова се препоръчва да не пушите, когато се опитвате да забременеете, както и през целия период на бременността и кърменето.

Въпреки всички усилия да се храните здравословно, нормално е да не сте сигурна дали получавате всички необходими хранителни вещества от храната, която консумирате. Затова може да помислите за специално разработена хранителна добавка като Premama Duo за допълнителна сигурност.

Важно е също така да знаете, че по време на първите няколко седмици от бременността, когато повечето жени още не знаят, че са бременни, невралната тръба на плода вече е оформена. От тази неврална тръба се развиват главният и гръбначният мозък на плода, които са жизненоважни за нервната му система.

1Затова се препоръчва да започнете да приемате 400 mcg фолиева киселина дневно още при първите опити за забременяване, защото е клинично доказано, че допълнителният прием на фолиева киселина под формата на фолат понижава риска от увреждания на невралната тръба.

Всяка таблетка Premama Duo осигурява 400 mcg фолиева киселина под формата на фолат.