Начин на живот

Съвети при бременност

Бременността може да наложи някои промени в обичайния Ви начин на живот. Ако сте много активен човек, не е зле да забавите темпото и да отделяте повече време за почивка.

Вече подчертахме значението на здравословното хранене и ползата от хранителните добавки като Premama Duo в раздела Хранене.


Физически упражнения при бременност

Физическата активност също е важна по време на бременност, защото ще Ви помогне да поддържате форма въпреки наддаването с няколко килограма. Упражненията също така спомагат за намаляване на стреса и за здрав сън. Добра идея е да си създадете ежедневен режим с умерена натовареност като ходене, плуване или колоездене на закрито, или да се запишете на спорт за бременни.

Независимо каква физическа активност изберете, важно е да не се престаравате. Най-общо казано, трябва да можете да водите разговор, докато спортувате, без да се задъхвате. Ако не можете, упражнението вероятно е прекалено интензивно. Ако си създадете ежедневен 30-минутен режим и го спазвате, това е достатъчно.

Трябва да избягвате определени спортове, например контактни и всякакъв друг вид, при които има опасност нещо да Ви удари или да паднете, което може да навреди на бебето. Плуването е безопасно, но не и гмуркането, защото бебето няма защита срещу кесонна болест и газова емболия.

Би било добре и да започнете да упражнявате тазовите си мускули, които са подложени на огромно натоварване по време на бременността и раждането. Нормално е по време на бременността да имате случаи на изпускане на урина (обикновено при кашляне и кихане), но не бихте искали това да продължи и след бременността.

Можете също така да обмислите да се запишете на курс по подготовка за раждането.


Секс по време на бременност

Сексът по време на бременност е напълно безопасен и промените в либидото са напълно нормални. Някои двойки имат редовен полов живот по време на бременността, докато при други липсва желание. И двете ситуации са нормални. В по-напредналите етапи на бременността може да забележите, че оргазмът или дори самият полов акт може да причини контракции Бракстън Хикс. Това е напълно нормално и няма защо да се притеснявате. Просто се отпуснете и изчакайте контракциите да отминат.

Въпреки това има някои ситуации, в които биха Ви посъветвали да не правите секс по време на бременността – например ако в миналото сте имали тежко кървене или при висок риск от инфекции и т.н. Говорете открито с гинеколога си за всеки аспект от бременността.

Радвайте се на бременността си

Въпреки че тялото Ви претърпява промени по време на бременността и коремът Ви расте с времето, не се тревожете. След раждането кърменето, здравословното хранене и физическата активност ще Ви помогнат да си върнете обичайната форма.

За бременните жени често се казва, че излъчват „особено сияние и красота“, затова се възползвайте максимално и се радвайте на бременността си, защото преживявате нещо прекрасно.