Калкулатор на овулацията

Представяме Ви калкулатора на овулацията Premama Duo

Калкулаторът на овулацията Premama Duo Ви помага да определите подходящия за зачеване период, когато планирате забременяване – трябва просто да въведете определени данни на менструалния си цикъл.

Менструален цикъл – как тялото се подготвя за бременността


В идеалния случай менструалният цикъл трае 28 дни, но не се тревожете, ако при Вас не е така. Той започва на първия ден от менструацията Ви. По време на менструалния цикъл единият от яйчниците отделя зряла яйцеклетка, готова да бъде оплодена. Същевременно матката се подготвя да приеме оплодената яйцеклетка чрез удебеляване на ендометриума (маточната лигавица). Ако яйцеклетката не бъде оплодена, излишният ендометриум ще бъде изхвърлен при следващата менструация.

Яйцеклетката може да бъде оплодена до 24 часа след овулацията, докато се придвижва по фалопиевата тръба към матката. Ако бъде оплодена, тя се прикрепя към маточната лигавица и започва да се развива в бебе.

Сперматозоидите, от друга страна, могат да оцелеят няколко дни в тялото, очаквайки отделянето на яйцеклетката.

Затова най-подходящото време за секс, когато шансовете за забременяване са по-големи, е няколко дни преди овулацията и по време на овулацията.

Освен това има някои признаци, които могат да Ви помогнат да определите подходящото за зачеване време:


Промяна в цервикалната слуз

Слузта е много важна, защото помага на сперматозоидите да достигнат до готовата за оплождане яйцеклетка. Преди овулацията, точно след края на менструацията, Вашият цервикс (шийката на матката) произвежда слуз, която е гъста и лепкава, с бял или матов цвят. С наближаването на овулацията производството на слуз се засилва и цветът й става кремав или бял. Около периода на овулацията се произвежда още повече слуз, която е по-рядка, прозрачна и много еластична, подобно на суров яйчен белтък. Това е най-фертилният период, когато имате най-голям шанс да забременеете. След овулацията слузта отново става гъста и лепкава.


Базална телесна температура

Базалната телесна температура е температурата на тялото Ви в покой. Овулацията обикновено настъпва, когато базалната Ви температура започне да се повишава, като повишаването трае около 3 дни. Трябва да измервате базалната си температура всеки ден по едно и също време, най-добре сутрин преди ставане, защото през деня тя се влияе от различни фактори. Ако записвате базалната си телесна температура в продължение на месец, това може да Ви помогне по-точно да предвидите кога ще бъде овулацията Ви.

Има и други признаци, по които можете да предвидите периода на овулация – болки в корема или симптоми, подобни на тези при предменструален синдром, като подуване, болезненост на гърдите или промени в настроението.

И накрая, опитите за забременяване са красиви моменти на близост между Вас и партньора Ви. По-добре е да не се стресирате прекалено много със сексуални контакти по график, а да се опитате да се отпуснете и да се насладите максимално на споделените моменти на интимност.