Хранене

Хранене на младата майка

Независимо дали кърмите, изключително важно е да се храните възможно най-здравословно. Възможно е след бременността да Ви липсват някои хранителни микроелементи, а и всички задължения около грижите по бебето често са изтощителни. Ще се нуждаете от добре балансирано меню, за да се справяте с всекидневните задачи.

Ако кърмите, ще се нуждаете от храна, която не просто задоволява потребностите Ви, но и осигурява достатъчно хранителни вещества за висококачествена кърма за нормалния растеж и развитие на детето Ви. Това е особено важно през първите няколко месеца от живота му, когато зависи изцяло от хранителните вещества, получени чрез кърменето.

И тук е важно да се придържате към режим на хранене, богат на пресни плодове и зеленчуци, за да си набавяте необходимите витамини и минерали, както и влакнини за добро храносмилане.

Добри източници на въглехидрати са хлябът, картофите, оризът, макаронените изделия и зърнените храни. По възможност винаги избирайте пълнозърнестите варианти и печете картофите необелени, за да увеличите приема си на влакнини. Белтъчини можете да си набавяте от месото, яйцата, рибата и млечните продукти. Бобът, грахът и лещата са добри заместители на месото. За по-стабилно поддържане на теглото се препоръчва да консумирате предимно ненаситени мазнини, като растителни масла.

Може да забележите, че бебето Ви реагира на определени храни, които консумирате в периода на кърмене, и че може да се наложи да промените някои неща в менюто си. И в този случай най-добрият подход е да се храните възможно най-разнообразно, за да си набавяте всичко необходимо.

Не забравяйте да пиете много вода, за не се обезводнявате. Някои жени ожадняват повече, когато кърмят.

След бременността също е важно да включите мазни риби в менюто си, които са богати на омега-3 мастни киселини (сьомга, пъстърва, сардини, скумрия), особено ако кърмите. 1,7Доказано е, че приемът на 200 mg ДХК дневно от майката допринася за нормалното развитие на мозъка и очите на кърмачето.

Ако имате съмнения за произхода и за потенциални замърсители на рибата на пазара или намирате за по-удобно да вземате хранителна добавка, без колебание можете да разчитате на Premama Duo, защото съдържа точното количество ДХК, което Ви е необходимо

Ако обаче не сте сигурна дали се храните правилно, можете да се посъветвате с лекар или специалист по хранене.


Какво трябва да избягвате?

Избягвайте преработените храни и храните с високо съдържание на захар, защото са висококалорични и с ниска хранителна стойност. Те само ще Ви пречат да си възстановите предишната фигура.

Макар да Ви се струва, че се нуждаете от повече кофеин, за да се преборите с умората, препоръчително е да ограничите употребата му, защото може да направи бебето неспокойно и освен това да обърка и Вашия режим на сън. Имайте предвид, че освен в кафето, кофеин се съдържа и в черния и зеления чай, шоколада и някои газирани напитки, и затова е добре да внимавате и с тях.

Алкохолът и тютюнопушенето трябва да се избягват през периода на кърмене, защото могат да повлияят на бебето.

И накрая, въпреки всички усилия и старание, не е лесно винаги да сте безупречна и сигурна, че си набавяте всичко необходимо от храната. Затова Premama Duo съдържа жизненоважни хранителни вещества, за да допринася за поддържане на здравето на кърмачките и за нормалното развитие на бебета им.