Начин на живот

Съвети за младите майки

Бебето Ви вече е тук и Вие започвате нов етап от живота си. Непосредствено след раждането някои жени се чувстват много щастливи и развълнувани, но не се притеснявайте, ако с Вас не е така, защото е напълно нормално в началото да имате „противоречиви емоции“.

Ако това е първото Ви дете, всяко малко преживяване, свързано с него, ще бъде ново за Вас, което често е едновременно красиво и изтощително.

Недоспиването нощем вероятно е най-голямото предизвикателство за всяка майка и може да има последици за физическото и емоционалното Ви състояние. Следвайте ритъма на бебето и си почивайте винаги, когато бебето Ви спи. Научете се да степенувате задачите по важност, правете само необходимото и оставяйте останалите домашни задължение на другите при всяка възможност. Не се притеснявайте да искате помощ и да приемате, когато Ви я предложат.

Някои жени преживяват следродилна депресия. Обикновено те се чувстват тъжни, безсилни, несигурни и тревожни или прекалено чувствителни. Ако се чувствате по подобен начин, говорете открито за това и потърсете помощ и подкрепа. Можете да говорите както с лекаря си, така и с Вашите близки и приятели. Разговорите с жени, които са майки и вече са го преживели, също помагат много.


Грижете се за себе си!

След раждането тялото Ви отново ще премине през някои промени. През първите няколко седмици ще имате вагинално кървене и може да усещате болки ниско в корема, защото матката Ви се свива до първоначалните си размери.

Някои жени имат хемороиди, които обикновено изчезват след няколко дни.

Въпреки че всичко това е нормално, трябва редовно да посещавате лекаря си за всички необходими прегледи и за да говорите за всичко, което се случва с тялото Ви.

Въпреки пристигането на бебето в семейството и всички нови задължения, е нормално да отделяте и време за себе си. Това ще Ви помогне да си почивате и ще повдигне духа Ви. Можете да се опитате да си създадете график на моментите за себе си, в които партньорът Ви или друг член на семейството ще бъде с бебето без Вашето присъствие. Не използвайте това свободно време да наваксате с домакинската работа, а се възползвайте максимално от него, за да правите нещата, които обичате. И не се чувствайте виновна за това! Не забравяйте, че Вашето емоционално здраве е важно за Вас и за цялото Ви семейство.

Добра идея е да се върнете към режим на физическа активност, за да бъдете заредена с енергия и спокойна и да се върнете във форма. В началото е добре да започнете по-леко, без да се престаравате. Говорете с лекаря си, преди да вземете решение.

Що се отнася до сексуалния Ви живот, не се тревожете, ако не можете веднага да си върнете желанието. Преживявате големи физически и емоционални промени, а и с новите майчински задължения, при това с по-малко сън от обикновено, това е съвсем нормално и очаквано. Когато се почувствате готова за секс, можете да възобновите половия си живот, ако вагиналното кървене е спряло. Въпреки това винаги е най-добре първо да се консултирате с гинеколога си.

И тук ще напомним, че да се грижите за себе си означава и да се придържате към здравословен начин на хранене и да вземате добавката Premama Duo, което ще Ви помогне да издържате на темпото на майчинството и да осигурявате качествена кърма за детето си.

И накрая, грижите за малкото бебе са едновременно едно от най-прекрасните и най-изморителните занимания за всяка жена. Разбира се, трябва да се грижите добре за детето си, но е жизненоважно да се грижите и за собствените си потребности. Не забравяйте да се поздравявате за всичко, което сте постигнали до момента, и да се радвате на всеки ден от живота на бебето си, защото докато се обърнете, то вече ще е пораснало.