Кърмене

Подходящо ли е за мен кърменето?

Кърмата е най-добрата храна за Вашето бебе, защото е създадена съвършено и осигурява на бебето най-пълноценното хранене. Вашата кърма съдържа всички необходими хранителни съставки и предпазва бебето от инфекции и болести.

Кърменето е полезно и за Вас. То помага на тялото Ви да си върне формата от преди бременността и 8може да понижи риска от рак на гърдата и яйчниците, остеопороза, сърдечносъдови заболявания и затлъстяване. Не забравяйте – кърменето е евтин и винаги наличен източник на мляко за Вашето бебе.

Някои жени започват да кърмят лесно и естествено, докато за други е по-трудно и изисква повече търпение и решителност, особено ако това е първото им дете.

Има обаче и някои причини да не се кърми, например ако бебето не иска да се храни, тъй като производството на кърма е свързано с нуждата от нея. При много жени има болка, разраняване на зърната, дори запушване на каналите и инфекции, които могат да бъде много тежки и в крайна сметка да доведат до решението да не кърмите, особено ако това се отразява на емоционалното Ви здраве. Някои жени имат сериозна анемия или други здравословни проблеми, при които кърменето не е препоръчително.

След като внимателно прецените възможностите и решите да не кърмите, не се чувствайте виновна за това. Адаптираното мляко ще осигури всичко необходимо за растежа и развитието на бебето. Това е и добра възможност за партньора Ви да има по-голямо участие в този процес, а за Вас означава по-малко притеснения, че всичко, което ядете и пиете, ще премине в тялото на бебето.

Независимо дали сте решили да кърмите, или не, процесът на хранене е чудесен начин да установите близка връзка с бебето си, като го държите близо до тялото си, гледате го в очите и му говорите тихо и нежно. Все пак родителството не се ограничава до кърменето.


Решили сте да кърмите…

Първите няколко дни от гърдите Ви ще излиза жълтеникава течност, наречена коластра. Коластрата помага на храносмилателната система на бебето Ви да установи функцията си и я защитава от инфекции. След това гърдите Ви ще започнат да произвеждат кърма и може да започнете да ги усещате по-тежки и по-топли.

Най-трудният период е през първия месец, когато и Вие, и бебето още учите техниката на кърменето. Храненията вероятно ще бъдат по-чести и по-продължителни, докато бебето придобие сили и установи някакъв ритъм. Важно е да знаете, че производството на кърма е обвързано с нуждата от нея, затова количеството кърма, което ще произвеждате ще се увеличава или намалява в зависимост от това колко често храните бебето си. Затова е препоръчително да кърмите винаги когато бебето поиска да се храни (свободно кърмене), дори и в началото да Ви се струва, че не правите нищо друго.

Когато бебето Ви е гладно, то може да стане неспокойно, да смуче пръстите или юмрука си или да върти глава и отваря уста. Най-добре е веднага да го нахраните, защото е по-трудно, когато започне да плаче.


Как се кърми?

Кърменето е техника, която майката и бебето трябва да усвоят, а това може да отнеме време, така че се запасете с търпение. Ако това е първото Ви дете, е много важно да усвоите техниката на кърмене. Затова, ако все още не сте ходили на курс по кърмене, можете да се консултирате с акушерката, която да Ви помогне с техниките за кърмене и да Ви даде ценни съвети. Това ще Ви вдъхне увереност, че бебето Ви се храни правилно, и ще повиши самочувствието Ви да не се отказвате от решението си да кърмите.

Можете да кърмите бебето си в различни пози, но е важно първо да се настаните удобно. Можете да използвате възглавници, ако Ви е по-удобно. Главата и тялото на бебето трябва да образуват права линия и то трябва да се поддържа на врата, раменете и гърба, за да може да си движи главата и да преглъща лесно. Трябва да вдигнете бебето до гърдата си, за да осигурите добро захващане, а не да наведете гърдата към устата му. Най-добре е да центрирате носа на бебето към зърното си, за да го накарате да отвори широко уста. Изключително важно е гърдата да изпълни устата на бебето, така че зърното да стигне близо до гърлото му. Главата трябва да е леко наклонена назад и да се доближи до гърдата първо с брадичката, като носът е свободен да диша.

Най-добре е да редувате гърдите при храненията. Ако бебето суче от двете гърди в рамките на едно хранене, опитайте да смените гърдата чак след като кърмата в първата е свършила. Това е важно, защото отначало кърмата е по-водниста, а после става по-гъста и калорична.

Възможно е и да забележите, че имате излишък или недостиг на кърма. Това е нормално и с времето производството на кърма би трябвало да се съгласува с храненето на бебето.

Ако имате излишък от кърма – повече, отколкото може да поеме бебето Ви, можете да се опитате да изцедите част от нея преди храненето. Понякога има спонтанно изтичане на кърма, което е нормално и означава, че произвеждате достатъчно. Можете да използвате подплънки за кърмачки за по-голям комфорт.

Трябва да имате предвид, че ако остане неизцедена дълго време, излишната кърма може да причини възпаление в гърдите, което се нарича мастит. При него гърдите се усещат червени, подути, горещи и раздразнени. Възможно е да получите и симптоми като висока температура и главоболие. Важно е да продължите на кърмите детето, защото това е най-доброто лечение за мастита. Ако след няколко дни симптомите не отшумяват, трябва да отидете на лекар.

Възможно е и да имате недостиг на кърма и да забележите, че бебето Ви е неспокойно след кърмене и не наддава на тегло. В такъв случай можете да добавите адаптирано мляко към кърменето и да обсъдите възможностите си с педиатъра.


Имам ли достатъчно кърма?

Вероятно едно от най-големите притеснения на повечето кърмачки в първите дни от живота на бебето е дали имат достатъчно кърма за него. Можете да измерите количеството кърма, което произвеждате, но няма конкретни знаци, които да следите. След кърменето бебето трябва да изглежда доволно и заситено. Мокрите и сухи пелени също са надежден показател. След няколко дни бебето трябва да има поне 6 мокри (натежали) пелени в рамките на 24 часа и, което е особено важно – да произвежда меки жълти изпражнения.

Нормално е бебето да свали част от родилното си тегло през първите две седмици, но след това трябва да започне да наддава, което също е показател за това дали имате достатъчно кърма.

Кърменето не би трябвало да е болезнено, но през първите няколко дни зърната Ви може да се разранят, което е нормално. Ако продължават да са сухи, разранени или да кървят, вероятно бебето не се захваща добре за гърдата. Можете да опитате с продукти за местно приложение, предназначени за грижа за зърната по време на кърмене, но е най-добре да се консултирате с лекаря си, за да сте сигурна, че кърмите правилно.


Направете кърменето удобно за Вас

Една идея за по-голямо удобство по време на кърмене са специалните сутиени за кърмене, които са много практични и осигуряват лесен достъп до гърдите. Удобно е и да носите свободни тениски или ризи, които се закопчават отпред, и особено ако кърмите на открито, един шал през рамо ще Ви осигури по-голяма близост и комфорт.