Развитието на Вашата бременност

Представяме Ви календара на бременността Premama Duo!

Календарът на бременността Premama Duo ще Ви помогне да прецените колко напреднала е бременността Ви и ще Ви даде информация за промените във Вашето тяло и за развитието на бебето през всяка фаза на бременността.

Информацията по-долу ще Ви помогне по-добре да разберете промените, през които преминава тялото Ви, както и развитието на бебето на всеки етап от бременността.

Седмици 0–8 от бременността

Вашето тяло

Поздравления, Вие сте бременна!
През този период много жени не се чувстват, нито изглеждат различно, но това не е повод за безпокойство. Ако се чувствате по-различно, това вероятно се изразява в по-голяма умора от обикновено и понякога изтощение, евентуално световъртеж. Много бременни жени имат гадене, което може да бъде свързано с повръщане. Това гадене се нарича „сутрешно неразположение“, въпреки че може да се появи във всеки момент от денонощието, а ако имате лош късмет, може да трае и през целия ден. Това също не е повод за притеснение – „сутрешното неразположение“ е признак на нормална бременност и вероятно в голяма степен ще Ви мине след 13-та или 14-та седмица от бременността.

През този период метаболизмът Ви леко се ускорява и ще започнете да наддавате на тегло. В гърдите Ви вероятно ще се появи болка. Може също така да получите запек или да уринирате по-често. Въпреки това приемът на вода и на пресни плодове и зеленчуци не трябва да намалява.

Ако все още не сте ходили при гинеколога си, сега е моментът да си запазите час, за да потвърдите бременността и да получите информация и първоначална консултация.

Вашето бебе

През този период на бременността, преди 8-та седмица, всички вътрешни органи на бебето са на мястото си, въпреки че още много неща тепърва ще се развиват. В края на този период бебето ще започне да придобива типичния вид на човешко бебе и ще е с дължина около 2,5 см. Сърцето му ще започне да бие с около 180 удара в минута, което ще се улавя с ултразвук. Това показва, че в телцето му вече има кръвообращение.

Седмици 9–12 от бременността

Вашето тяло

Ако сте от жените, които имат „сутрешно неразположение“ или се чувствате уморена заради бременността, добрата новина е, че от този момент нататък тези симптоми вероятно ще започнат да отшумяват. На този етап матката Ви е достигнала размерите на грейпфрут. Също така е възможно да наблюдавате промени в кожата на лицето си като обезцветяване под формата на по-тъмни петна, наречено мелазма, което ще изчезне след бременността. Гърдите и долната част на корема Ви нарастват, така че може да потърсите подходящи сутиени и дрехи.

Вашето бебе

В края на този период бебето Ви ще изглежда като човешко същество, въпреки че ще е с дължима едва около 6 см от главата до дупето. Няма как да го усетите, но бебето също така е активно и се движи в матката. Може да мърда ръце и да протяга пръсти; започват да се оформят половите органи, въпреки че все още не могат да се видят с ултразвук. Ехографският преглед в този период ще потвърди дали детето Ви има сърцебиене.


Седмици 13–16 от бременността

Вашето тяло

През този период започва да личи, че сте бременна, тъй като коремът Ви нараства. Вероятно сте наддали с 2,5 – 4,5 кг и е време да си намерите подходящи дрехи. Тъй като гаденето и изтощението са преминали, препоръчително е да започнете физически упражнения, съобразени с бременността, които ще Ви помогнат да запазите добра форма и да се подготвите за раждането.

Вашето бебе

През този период бебето Ви расте бързо и през последните 4 седмици е удвоило дължината си и тежи около 130 гр. Външните полови органи са оформени и Вашият лекар ще може да види дали очаквате момче, или момиче при ехографския преглед. В тази фаза бебето може да започне да си смуче пръста и ако имате късмет, може да го видите на ехографията. Бебето Ви вече има собствени пръстови отпечатъци.


Седмици 17–20 от бременността

Вашето тяло

Поздравления, половината от бременността Ви премина! Вероятно ще забележите, че през този период не само коремът, но и бедрата и задните Ви части нарастват. Това, разбира се, не е повод за тревога, защото е естествен процес – тялото Ви си осигурява запаси от мазнини, които да използва по-късно, когато ще кърмите. Възможно е също така да се появят стрии по корема и гърдите Ви. Можете леко да втривате по малко крем или масло в кожата на гърдите и корема, за да запазите мекотата и еластичността й. С порастването на бебето е възможно да започнете да получавате киселини, което също е нормално. Препоръчва се да приемате по-малки порции храна, да избягвате алкохола, силните подправки и други храни и напитки, които по Ваши наблюдения влошават симптомите. Ако се наложи да приемате лекарства, има такива, които са безопасни за бременни – посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт.

Вашето бебе

Сетивата на бебето се развиват бързо и то чува звуци през матката. Въпреки че е още малко, вече можете да усетите движенията му. На главата му ще поникне коса, а във венците се оформят първите зъби. Нервната система търпи бързо развитие и с развиването на мускулите, бебето започва да контролира движенията си. Дължината му е около 15 см от главата до дупето и тежи около 270 гр. На 20-та седмица кожата на бебето е покрита с бяло мазно вещество, наречено верникс, за което се смята, че защитава кожата през седмиците, прекарани в околоплодните води.

Седмици 21–24 от бременността

Вашето тяло

Коремът Ви расте и бременността става още по-видима за околните. През този период от бременността матката Ви ще започне да прави упражнения под формата на контракции, наречени Бракстън-Хикс контракции, които всъщност подготвят матката за раждането. От време на време ще усещате как коремът Ви се стяга за няколко секунди – по този начин се проявяват тези контракции. Освен това гърдите Ви може да станат по-болезнени, което се дължи на хормонални промени, подготвящи ги за кърменето, и е възможно да отделят по малко количество кърма, което е нормално.

Вашето бебе

Към края на този период бебето Ви е достигнало около 20 см дължина от главата до дупето и тежи над 600 гр. В края на 24-та седмица очите на бебето ще се отворят за първи път. Чертите на лицето са оформени и сега прилича на бебето, което ще видите след раждането. Сърдечният му ритъм се забавя до около 140–150 удара в минута. По това време бебето е покрито с фино, меко окосмяване, наречено лануго. Смята се, че ланугото поддържа температурата на бебето. То обикновено изчезва преди раждането, но понякога част от ланугото се задържа по кожата на бебето дори след раждането и по-късно опадва. Сега Вашето бебе има цикъл на сън и цикъл на бодърстване, които можете да забележите през следващия период и които може и да не са съгласувани с Вашия ритъм. През целия период на бременността бебето получава кислород през плацентата. По това време белите му дробове още не работят добре, но бебето Ви извършва дихателните движения, за да се подготви за живота извън матката. Към 24-та седмица от бременността бебето има шанс да оцелее, ако се роди, но при висок риск от увреждания.


Седмици 25-28 от бременността

Вашето тяло

Коремът и гърдите Ви нарастват и се налага да съобразите движенията с новите си „габарити“. Възможно е да започнете да усещате известно напрежение или дори спазми в краката и подуване на краката и ръцете, по-често в следобедните часове. Това е нормално и се дължи на задържане на вода. Бебето Ви расте и заема част от мястото, където се намира стомахът Ви. Ако досега не сте имали проблеми с храносмилането и киселини, сега е възможно да започнете да получавате такива симптоми, което също е напълно нормално. Можете да облекчите състоянието си, като ядете по-малко и избягвате храните, които влошават симптомите. Ако симптомите не отслабват и Ви причиняват неудобство, обърнете се за помощ към лекаря или фармацевта си. Възможно е също така да не Ви достига въздух понякога поради натиска на матката върху диафрагмата, която се намира под белите дробове.

Вашето бебе

В края на този период Вашето бебе ще тежи над 1 кг. То все още може да променя положението си в матката и през тази фаза става все по-активно. Откликва на докосване и звук и може да подскочи и да рита, ако чуе много силен звук. Вече редовно отделя урина в околоплодните води. По това време бебето започва интензивно трупане на мазнини и дробовете се развиват бързо, за да се подготвят за дишането след раждането.


Седмици 29-32 от бременността

Вашето тяло

Вие навлизате в третото тримесечие на бременността си. Вероятно отново ще започнете да се чувствате уморена заради допълнителните нужди на тялото Ви и на растящото бебе. Използвайте всички възможности за почивка и възможно най-често дръжте краката си на високо. Тазовите Ви стави ще започнат да се разширяват в подготовка за раждането, което може да причини дискомфорт и дори болка, особено ако сте стояли по-дълго прави. Опитайте се да не правите внезапни движения, за да не увредите таза си. Пикочният Ви мехур е под все по-голям натиск и може би усещате по-чести позиви за уриниране, дори през нощта. Ако Ви е трудно да спите през нощта, опитайте се да се свиете в странично положение, като подложите възглавница под корема си за по-голямо удобство.

Вашето бебе

В края на този период теглото на бебето е почти 2 кг, а дължината му е около 30 см от главата до дупето. Вече му е по-тясно и през повечето време държи краката си свити към гърдите. Ако е обърнато с главата надолу, ще остане в това положение до раждането. Ако не, все още има време да се обърне. Очите му са достатъчно развити, за да различават светлина и тъмнина. Тялото му трупа мазнини и кожата се изглажда. Верниксът и ланугото започват да изчезват. През този период белите дробове претърпяват интензивно развитие и се изпълват със сърфактант (повърхностно активно вещество), който е важен за предстоящото дишане.Седмици 33-36 от бременността

Вашето тяло

Вие навлизате в последните седмици на бременността. Коремът Ви вече е много голям и усещате влиянието му във всички Ваши дейности. Възможно е да имате болки в гърба и долната част на корема, ако стоите права продължително време, и стъпалата и ръцете Ви може да се подуват, особено вечер. Контракциите Бракстън-Хикс стават по-осезаеми, защото матката Ви се подготвя за предстоящото раждане. Ако станат болезнени или чести, трябва да се свържете с лекаря си. Бебето ще се настани по-ниско в таза в подготовка за раждането, което ще облекчи симптомите на киселини и недостиг на въздух, ако сте имали такива. През този период много жени изпитват необходимост да „изчистят къщата“, но внимавайте да не се преуморявате.

Вашето бебе

Вашето бебе трупа запаси от мазнини и наддава значително на тегло – с около 140 гр. седмично. Централната му нервна система все още се развива и рефлексите му всеки ден стават все по-добри. Костите му стават все по-силни, но черепните кости ще останат меки и отделени до след раждането, за да може главата да премине по-лесно през родилния канал по време на раждането, като същевременно предпазват мозъка. Към 36-та седмица от бременността Вашето бебе ще е с дължина около 32 см от главата до дупето и ще тежи около 2,5 кг. Кожата му ще бъде мека и гладка и ще има нокти и може би до 5 см коса на главата. Белите дробове на бебето ще бъдат подготвени за дишане, ако то се роди на 36-та седмица от бременността, а храносмилателната му система ще може да преработва кърма.Седмици 37-40 от бременността

Вашето тяло

Терминът Ви наближава. Коремът Ви е много голям и вече носите значителен товар. Изключително важно е да си почивате колкото може повече. Редовно изпълнявайте упражненията за тазовото дъно, защото бебето вече оказва сериозен натиск върху пикочния Ви мехур. Вероятно ще посещавате гинеколога си веднъж седмично или дори по-често, ако е нужно. Вече не би трябвало да наддавате на тегло. Въпреки че бременността се изчислява на 40 седмици, смята се, че бебето е родено „навреме“, ако се появи между 38-та и 42-та седмица.

Вашето бебе

За нормално се смята тегло на бебето при раждането между 2,5 и 4 кг. Белите дробове и нервната система, които се развиват по-бавно от останалите органи, трябва да са напълно развити в края на бременността. Бебето Ви постоянно движи очите си и има ритъм на сън и бодърстване. Тъй като вече е много по-голямо, движенията му са ограничени и не особено силни и в матката Ви има по-малко околоплодни води. В последните часове на бременността тя променя цвета си и от прозрачна става млечнобяла. В храносмилателната система на бебето има зеленикаво вещество, което се нарича мекониум. Това ще бъде първото му изхождане след раждането. Ланугото също би трябвало да е напълно опадало, но някои бебета се раждат с малки остатъци от него по тялото си.

На този етап Вашето бебе е готово да се роди и скоро ще изпитате радостта от срещата Ви. Желаем Ви успех!